Forside Idegrundlag Booking Skoleforløb Fritidshjemsforløb Særlige forløb Undervisnings materialer Nyhedsbrev Galleri 10 års jubilæumsskrift Sponsorer Hvem er vi Kontakt -In English

På Bølgelængde med dyrene


Et DNF projekt støttet af Nordea-fondens naturvidenskabelige festivalspuljeSkramloteket var så heldige at modtage et sponsorat fra Nordea-fondens naturvidenskabelige festivalspulje 2012, i forbindelse med Dansk Naturvidenskabs Festival i uge 39. Dette satte os i stand til at gennemføre et forløb i samarbejde med tre 2. klasser fra Amagerfælled skole. Projektet blev vist frem på Københavns Hovedbanegård fredag den 28 september 2012.

Dette års projekt tog udgangs punkt i teleslynge teknologien. Denne teknologi bygger på teorien om elektronmagnetismen, opdaget af danske H. C. Ørsted. Kort fortalt bruger man i teleslynge teknologien, transformation til at overføre lyd, uden brug af kabler.

Hvor bruges teleslynge teknologien

Teknologien er nok mest kendt fra høreapparater, men metoden bruges også ved undersøgelse af kloaksystemer. Her kobles en lille sender til kameraet, på den måde kan kameraet spores fra jordoverfladen. Opdages der en fejl på et rør, skal der ikke først regnes ud, hvor på røret fejlen er, der graves bare der hvor kameraet er.

Skramlotekes projekt

Skramloteket brugte teleslynge teknologien til at lave en "skatte jagt" på Amagerfælled. Vi konstruerede en sender, med en spole med 20 vindinger. Vi indspillede en dyrelyd på senderen, denne lyd blev lavet om til et pulserende magnetfelt der kan opfanges af en modtager, med en spole på 800 vindinger. Der blev konstrueret syv sendere i alt, der blev gemt under jorden rund omkring på Amager Fælled. Eleverne blev delt i hold og udstyret med hver deres modtager, udformet som en minesøger. Så gik den vilde jagt med at finde posterne og gætte hvilke dyr der mon sagde den pågældende lyd.

Hvorfor teleslynge teknologien til Dansk Naturvidenskabs Festival

Teleslynge teknologien er en af de forskellige måder hvorpå vi i dag kan overføre data uden brug af ledninger. Denne teknologi bygger på elektromagnetisme, et emne der, med H.C. Ørsted er stærkt forankret i dansk historie. Vores mål med projektet har været at skabe en opmærksomhed omkring, hvor i vores hverdag fysik bliver anvendt. Projektet, udført som en skatte jagt for 2. klasser, var en sjov oplevelse for eleverne. Vi oplevede at eleverne stillede mange spørgsmål til teknologien bag både posterne og modtagerne. Projektet blev vis frem på Hovedbanegården fredag den 28. Her blev posterne gemt rund omkring i forhallen, hvilket var en stor succes.

Hent denne tekst som pdf
Norgesgade 3, 2. sal, 2300 København S, Tlf: 93 10 04 44