Forside Idegrundlag Booking Skoleforløb Fritidshjemsforløb Særlige forløb Undervisnings materialer Nyhedsbrev Galleri 10 års jubilæumsskrift Sponsorer Hvem er vi Kontakt -In English


Lysharpe

Dette projekt omhandler konstruktionen af en harpe som anvender laserstråler i stedet for strenge. Princippet bygger på en laser pointer og en lys føler. Udgangen herfra er koblet til et klaver fra BR legetøj. Dette bevirker at når en stråle afbrydes "tror" klaveret at der er blevet trykket på en tangent, og afspiller en lyd.

Klaver i original indpakinig

Den del af klaveret som laver lyden er en lille printplade fra kina. Den kan nemt afloddes og benyttes i projektet.

Chip fra klaver som laver lyden.

Det er dog nødvendigt at aflure hvilke ben på printpladen der gør hvad. Disse er vist i tabellen herunder.
1234567891011121314151617181920
Audio outCDEF22Ohm to 4,5VGAHC-----Tone common catode--330R to GNDGND

For få lyscencorene til at agere kontakter sluttes de sammen med en transistor som vist på figuren herunder. Lyscensoren og en modstand laver en spændingsdeleing som åbner og lukker for en tansistor. Denne transistor leder strømmen til tangenten.

Diagram af lysmåler.

Signalet der kommer ud af chippen er meget svagt og er nødt til at blive forstærket 200 gange for at blive tilstrækkeligt højt. Dette gøres med for forforstærker der forstærker 10 gnage og derefter en forstærker som forstærker 20 gange. Herfra kan lyden komme ud igennem en højtaler.

Diagram af forstærker.

Den endelige harpe er vist på figuren herunder. Der er tilføjet plexiglads så man kan se elektronikken og se på LEDerne hvilke strenge der er slået an. For at give harpen et old school look har den fået en omgang shell-lak. Da den skal udsættes for 3. klasser er alle ledninger limet fast med varmlimog printplader er monteret med alluminium beslag.

Norgesgade 3, 2. sal, 2300 København S, Tlf: 93 10 04 44