Forside Idegrundlag Booking Skoleforløb Fritidshjemsforløb Særlige forløb Undervisnings materialer Nyhedsbrev Galleri 10 års jubilæumsskrift Sponsorer Hvem er vi Kontakt -In English
Indledning Mekanik Elektronik Software G-code Galleri
Software

Softwaren til projektet består af flere dele.
  1. Programmet på microcontrolleren som fortolker G-coden og bevæger de mekaniske dele.
  2. Programmet på computeren som læser en fil med G-code og sender den linje for linje til microcontrolleren.
  3. Programmet som laver G-coden fra en form for grafik.

1

Programmet til microcontrolleren er taget fra cnc-maskinen rep rap som er en maskine der i stedet for at fræse er designet til at bygge emner af størknet lim. Rep rap projektet er open scource og lavet af nogle meget dygtige mennesker. Følgende endringer er hovedsageligt blevet foretaget.
  1. Der er fjernet en del code som koldt styr på temperaturen af limen
  2. Coden der stepper med motoerne er skrevet om, så den benytter bibiloteket fra Adafruit boardet.
Den oprindelige software kan hentes her. Oprindelig RepRap software.
Min redigerede version kan hentes her. Redigeret RepRap software v1.0

2

Programmet som sender G-coden til microcontrolleren er skrevet i programmet processing. Det er skrevet, så det venter på et OK signal fra fræseren før det sender næste linje. Der er inkluderet en funktion til at tegne de filer der bliver kørt.


Systemet vælger automatisk den com-port med det højeste nummer, hvilket altid er Arduino. Er dette ikke tilfældet kan porten nemt ændres i kildekoden.Der er også inkluderet en funktion til afspilning af lydfiler så der er muligt at få programmet til at fortælle når der er en vis mængde tid tilbage. Kildekoden til programmet kan hentes her. Den må benyttes til alt andet end salg.

3

Til at genererer g-coderne benyttes flere forskellige programmer.

bmp2gcode er et program som generer code ud fra et billede. Det gør det altså muligt at fræse billeder. Det skal dog bemærkes at programmet kører lige så mange linier som billedet er pixels højt. Dette betyder at A'et tog ca 2 timer at lave. Programmet er skrevet af Majosoft og kan hentes fra hans hjemmeside her. Et eksempel ses på billedet herunder:pcb-gcode-3.3.2 er et plugin til Eagle fra Cadsoft, som er et PCB design program. Det virker utroligt godt og gør det muligt med en enkelt kommando i promten at generere G-code fra et pbent design. Programmet kan hentes her. Billedet herunder viser resultatet af en fræsning fra dette program.
Norgesgade 3, 2. sal, 2300 København S, Tlf: 93 10 04 44